هدف از راه اندازی این وب سایت آموزشی، کمک کردن به علاقه مندان به یادگیری علم الکترونیک و میکروکنترلر بوده بخصوص دانش آموزان و دانشجویان که برای پیدا کردن مطلب مورد نظر خود سایتهای گوناگونی را جستجو میکنند که در نهایت به هدف خود نمی رسند، در این وب سایت سعی براین است که آموزش از پایه شروع شود. در ادامه با مثالهای نحوه استفاده از قطعات الکترونیک و عیب یابی آنها آموزش داده خواهد شد. همچنین پروژه های برای آموزش قرار داده شده است.
اسماعیل بخش زاد محمودی
09118315058
09336485452
09373054607
09390617786
telegram.me/Electronic_iran کانال
Esmail_bakhshzad@yahoo.com esmail2bakhshzad@gmail.com
محافظ تمام دیجیتال هوشمند وسایل برقی ( یخچال و فریزر- صوتی تصویری-کامپیوتر )
منبع تغذیه 0-32 ولت 0-5 آمپر قابل افزایش تا 0-20 آمپر (Power supply 0-5A 0-20A)
مدار کنترل کننده هوشمند تپ چنجر ترانس قدرت 63 کیلو ولت سه فاز
هشدار دهنده نشت گاز شهری و دود همراه با قطع خودکار گاز و برق
محافظت از سطح ولتاژ شارژ- جریان شارژ و دمای باطری های UPS تا 200 آمپر
محافظت و کنترل حد جریان سه فاز 0-200 آمپر در سه رنج کاری
کنترل و راه اندازی سروموتورهای الکتریکی و موتور DC و موتور ﭘله ای
قفل الکترونیکی هوشمند توسط تاچ لمسی (Touch Screen)
تابلوی روان با ماتریس 32*8 ارسال پیام متنی از طریق کامپیوتر
طراحی و ساخت فانکشن ژنراتور با کنترل لمسی توسط (Touch Screen)
محافظت و کنترل ولتاژ و جریان خروجی از مدار AC / DC
کنترل دور موتورهای الکتریکی و اعمال موج PWM و از طرق رابط تاچ ﭘد و LCDگرافیکی (Touch Screen)
پروژه مدار آشکارساز نشت گازمتان و گاز بوتان و LPG سنسور MQ
پروژه کنترل و محافظت دیجیتال ولتاژ
پروژه منبع تغذیهDigital 0-42V 5A
ولتمتر و آمپرمتر دیجیتال با AVR
برنامه نویسی میکروکنترلر 52 & 8051
مدار مبدل آنالوگ به دیجیتال ADC
کاربرد تراشه TTL 74HC573 در تابلو روان LED
مبدل آنالوگ به دیجیتال ADC میکرو کنترل AVR
کاربرد تراشه TTL74541 در ولتمتر دیجیتال با AVR
کاربرد تراشه رگلاتور ولتاژ LM723
تقویت کننده تفاضلی Single Operational Amplifier
استفاده از ترانزیستور برای سویچ کردن Switching Transistor
برنامه راه اندازی موتور پله ای Stop Motor
گذرگاه ارتباط دو سیمه میکرو کنترلر AVR – SPI
www.powerengineering.blogfa.com
الکترونیک مقدماتی
الکترونیک صنعتی
میکرو الکترونیک AVR
برنامه نویسی Assembl
1.پروژه آزمایشگر میکروکنترلر 8051-52
2.پروژه آزمایشگر میکروکنترلر PIC
3.پروژه ساعت RTC با میکرو 8051
4.محافظ تمام دیجیتال هوشمند AVR
5.پروژه LED-Stopper 7x20میکرو AVR
6.پروژه Digital Clock LED 32x8 AVR
7.پروژه Digital Voltmeter-Ammeter
8.پروژه منبع تغذیه Digital Power Supply 0-42V 5A
9.پروژه کنترل و محافظت دیجیتال ولتاژ خروجی AC/DC
10.پروژه ساعت دیجیتال RTC با AVR
11.پروژه مدار آشکارساز نشت گازمتان و گاز بوتان و LPG سنسور MQ
13.محافظت و کنترل ولتاژ و جریان خروجی از مدار AC / DC
14.طراحی و ساخت فانکشن ژنراتور با کنترل لمسی توسط (Touch Screen)
15.تابلوی روان با ماتریس 32*8 ارسال پیام متنی از طریق کامپیوتر
16.قفل الکترونیکی هوشمند توسط تاچ لمسی (Touch Screen)
17.کنترل و راه اندازی سروموتورهای الکتریکی و موتور DC و موتور ﭘله ای
18.محافظت و کنترل حد جریان سه فاز 0-200 آمپر در سه رنج کاری
19.محافظت از سطح ولتاژ شارژ- جریان شارژ و دمای باطری های UPS تا 200 آمپر
20. پروژه کنترل دور و زاویه چرخش موتور های گیربکس دار
21. محافظ ولتاژ برق شهر تایمر دار 30 آمپری
22.هشدار دهنده نشت گاز شهری و دود همراه با قطع خودکار گاز و برق
23. مدار کنترل کننده هوشمند تپ چنجر ترانس قدرت 63 کیلو ولت سه فاز
24. منبع تغذیه 0-32 ولت 0-5 آمپر قابل افزایش تا 0-20 آمپر (Power supply 0-5A 0-20A)
25. محافظ تمام دیجیتال هوشمند وسایل برقی ( یخچال و فریزر- صوتی تصویری-کامپیوتر )
1. مقالات در رابطه با سیستم های دیجتال و اطلاعاتی مفید در رابطه با Multimedia Card (MMC – SD)
2. مقالات در رابطه با آموزش میکروکنترلر AVR و PIC و8051-52 و...
دانلود نرم افزارهای کاربردی
1.نرم افزارهای برای میکروکنترلر 8051
2.نرم افزارهای برای میکروکنترلر PIC
3.نرم افزارهای برای میکروکنترلر AVR
ساعت
مداری را طراحی کنید که در آن از دو تراشه میکروکنترلر 8051 بعنوان فرستنده و گیرنده مادون قرمز استفاده شده باشد. با هر بار فشردن کلید فشاری روی میکرو کنترلر اول یکی از اعداد 0-9 به ترتیب از طریق پورت سخت افزاری سریال میکرو که به یک دیود فرستنده مادون قرمز متصل است ارسال شود. سپس در سمت دیگر میکروکنترلر دوم از پورت سریال خود که به یک گیرنده مادون قرمز متصل است مقدار عدد دریافت شده را تشخیص دهد و روی یک عدد 7Segment نمایش دهد.
در این راهنما بخشهای مختلف سخت افزاری و نرم افزاری مدار از جمله شرح عملکرد و قطعات بکار رفته شده و همچنین آموزش برنامه نوشته شده آورده شده
ملزومات
مدار برنامه خواسته شده (Proteus 8.5 Professional):
میکروکنترلر 8051 بعنوان کنترل کننده اصلی مدار و پردازنده استفاده شده، برای کارکرد صحیح این میکرو یک مدار ریست خارجی Reset می توان به آن اضافه نمود که شامل خازن C3 به ظرفیت 10uF و 16V مقاومت R1 به مقدار 8.2KΩ و میکروسئویچ فشاری SW1 هست استفاده نمود. مدار ریست یا همان بازنشانی میکرو که هنگام هنگ کردن احتمالی یا برای از سرگیری برنامه از خط اول مورد استفاده قرار می گیرد. (برای ریست کردن توسط کاربر)
مدار نوسان ساز خارجی:
برای کاهش نویز از آن استفاده شده البته فیوز بیت های میکرو در هنگام پروگرام کردن باید سوزانده شوند در حالت نوسان ساز خارجی. لازم بذکر است که می شود از نوسان ساز RC استفاده نمود البته در مکان های پر نویز بهتر است از کریستال استفاده شود. C1-C2 دوعدد خازن عدسی 30PF هستند
پایه های تغذیه و نوسان ساز میکرو پایه 40 به +5V و پایه 20 GND
دیود فرستنده گیرنده مادون قرمز IR:
سنسور مادون قرمز یا IR چیست ؟
این سنسور که شکل ظاهری آن شبیه به یک LED می باشد و تقریبا همان ساختار LED را دارد با این تفاوت که نور آن مادون قرمز می باشد. این سنسور به طور کلی به دو دسته تقسیم می شود که یکی فرستنده و یکی گیرنده می باشد. از سنسور IR استفاده های زیادی می شود که از جمله ی آن استفاده در انکودرهای نوری می باشد!
در شکل بالا سنسورهای گیرنده و فرستنده را مشاهده می کنید. سنسور شفاف فرستنده مادون قرمز می باشد و سنسور تیره نیز گیرنده می باشد. این سنسورها دارای پلاریته نیز می باشند که پایه ی مثبت عموما بلندتر از پایه ی منفی می باشد. از استفاده هایی که از این سنسور می شود می توان به کنترل تلویزیون اشاره کرد.
همانطور که مشاهده می کنید در جلوی کنترل های تلویزیون برای ارسال فرامین به تلویزیون از ارسال کننده مادون قرمز استفاده می شود. برای دریافت کردن این فرامین نیز از گیرنده های مادون قرمز استفاده می شود اما با این تفاوت که در این گیرنده های تلویزیون از مدل های تقویت شده استفاده شده است تا بتواند طول برد بهتری را تحت پوشش دهد.
همانطور که در شکل بالا مشاهده می کنید این سنسور گیرنده دارای سه پایه می باشد که دو پایه ی آن برای تغذیه و یک پایه نیز خروجی سنسور می باشد، این سنسورها دارای تقویت کننده می باشد و همانطور فیلتر ، این سنسور با توجه به مداری که در داخل خود دارد قدرت دریافت قوی تری می باشد.
مدار سنسور گیرنده فرستنده.
• نکته ای که در بستن مدار گیرنده های معمولی مادون قرمز باید توجه داشت این است که این سنسور در مدار باید به صورت معکوس بایاس شود! در واقع این سنسور وقتی توسط مادون قرمز تحریک شود در مدار معکوس شبیه می تواند جریان مناسبی را از خود عبور دهد بنابراین در شکل زیر داریم.
توجه:
باتوجه به مطالب ذکرشده در صفحات قبل و بخاطر اینکه نرم افزار شبیه ساز دارای سنسور مادون قرمز نبود برای پیاده سازی همانند تصویر بالا از تراشه PC817 استفاده نموده ایم ولی در عمل از مدار دیودی استفاده میشود با توجه به نکات گفته شده چون خروجی گیرنده مادون قرمز از نوع معکوس است و هم چنین بخاطر استفاده از مدار سریال داخلی میکرو کنترلر ها که نباید بیت ها معکوس شوند از یک عدد گیت NOT هم برای تقویت سیگنال دریافتی و هم معکوس گر استفاده شده به شماره TTL7404
ساختمان سون سگمنت:
هر seven segment از ۷ LED برای نمایش اعداد و ۱ LED برای نمایش نمایش نقطه اعشار تشکیل شده seven segment در. رنگ ها و ابعاد مختلف عرضه شده. برای کاهش تعداد سیم های سون کلیه پایه های آند یا کاتد LED های داخلی را به هم وصل می کنند. به سون سگمنت های که پایه کاتد LED های داخلی به هم وصل هستند، seven segment کاتد مشترک می گویند. و به سون سگمنت های که پایه آند LED های داخلی به هم وصل هستند، seven segment آند مشترک می گویند.
ساختمان سون سگمنت:
همان گونه که در شکل بالا ملاحظه می کنید. پایه مشترک seven segment کاتد مشترک، به منفی منبع تغذیه مدار وصل می شود. و پایه مشترک seven segment آند مشترک، به مثبت منبع تغذیه مدار وصل می شود. جهت محافظت از سوختن در برابر روشن شدن تک کاراکتری میشود از یک مقاومت 33 اهم جهت محدود کردن جریان کشیده شده در پایه مشترک استفاده نمود
طریقه آزمایش سون سگمنت:
برای راه اندازی seven segment شما باید یک برق DC به LED های سون سگمنت متصل نماید. ولی برای روشن کردن هر LED این نکته را باید بدانید که دقیقا همان ولتاژی را باید به آن اعمال کنید که نیاز دارد.
مثلا: LED که با ولتاژ ۲.۲ کار می کند، اگر ولتاژ ۲.۳ به آن وصل نماید به علت عبور جریان غیر مجاز خواهد سوخت. معمولا یک مقاومت با LED سری شده، تا اضافه ولتاژ بر روی مقاومت باشد. بعضی از طراحان غیر حرفه ای فقط یک مقاومت به پایه مشترک seven segment وصل می کنند. ولی این کار باعث نا هماهنگ شدن نور seven segment می شود. با توجه به ولتاژ پورت میکرو هر دو راه حل را آزمایش کنید.
مثلا: هر گاه seven segment عدد ۱ را به نمایش در می آورد، پر نور تر از زمانی خواهد بود، که عدد ۸ را به نمایش در می آورد. برای راه اندازی صحیح هر سون سگمنت شما به ۸ عدد مقاومت با مقدار مناسب نیاز دارید.
روش های مختلف ارسال سریال:
برای روش های انتقال سریال 2 روش کلی وجود دارد.
انتقال سریال به روش سنکرون یا همزمان: در این روش، انتقال اطلاعات بین دو سیستم ، به ازای هر پالس ساعت ، یک بیت ارسال میشود . بطوری که فرستنده همزمان با ارسال اطلاعات، پالس ساعت را نیز ارسال می کند و گیرنده به کمک پالس ساعت که از فرستنده ارسال شده ، خود را تنظیم و همزمان می کند تا از روی خط داده ، اطلاعات را به درستی بردارد.
میکروکنترلرها دارای 2 حالت ارتباط سریال همزمان می باشند.
الف) ارتباط سریال سنکرون یا همزمان Master :
در این حالت پالس های همزمانی توسط خود میکروکنترلر روی پایه ی TXD تولید و به عنوان پالس ساعت از میکرو (فرستنده) به گیرنده ، همراه و همزمان با اطلاعات فرستنده می شود تا گیرنده به وسیله آن خودش را تنظیم کند.
ب) ارتباط سریال سنکرون یا همزمان Slave :
در این حالت میکروکنترلر نقش گیرنده را بر عهده دارد و پالس های همزمانی که از فرستنده ارسال شده است ، ازطریق پایه ی RXD دریافت میشود.
انتقال سریال به روش آسنکرون یا غیر همزمان: در این روش ، یک کاراکتر همراه با بیت توازن ، یک بیت پایانی و یک بیت شروع جمعا به تعداد 10 بیت فرستاده میشود. لازم به ذکر است که تمام بیت های حاوی اطلاعات مفید نیستند!
در حقیقت فقط هشت بیت حاوی این اطلاعات می باشند، بیت توازن نشان می دد که آیا اطلاعات بطور صحیح دریافت شده یا خیر. بیت های شروع و پایان ، بجای سیگنال ساعت که به همراه اطلاعات ارسال نمیشود، بکار گرفته میشوند. در عوض فرض می شود که اطلاعات با فرکانسی در محدوده 10% فرکانس از پیش تعریف شده ارسال میشود. هنگام دریافت اطلاعات ، در مد آسنکرون بدلیل آنکه هیچ پالس ساعتی با اطلاعات فرستاده نمی شود، باید با دقت خاص دریافت نمود. برای این کار ، اطلاعات را با یک بیت شروع و به دنبال آن اطلاعات اصلی ، بیت توازن و در انتها بیت پایانی ارسال می شوند.گیرنده خود را با جستحو برای یک بیت شروع همزمان می کند.
برای این کار از رشته اطلاعات نمونه برداری شده تا یک منطق صفر به دست آید، بعد از آن نیمی از زمان یک بیت سپری شده تا مجددا از آن نمونه برداری میشود. اطلاعات نمونه برداری شده در یک رجیستر انتقالی جمع شده تا به صورت یک بایت اطلاعات موازی درآید.سپس با بررسی بیت توازن ، بررسی خطاها و بیت پایانی آزمایش می گردد. اگر بیت پایانی موجود باشد، اطلاعات قابل قبول است و در غیر این صورت یک خطای قالب بندی نشان داده خواهد شد. خطای قالب بندی معمولا در صورتی اتفاق می افتد که اطلاعات با نرخ انتقال (Baud Rate) اشتباه دریافت گردد. که در شرایط عادی نباید اتفاق بیوفتد.
تفاوت بین نرخ بیت (bitrate)با نرخ باود (baudrate) چیست؟
ج: نرخ بیت، سرعت بیت به انگلیسی Bitrate / Bit rate یا بیت بر ثانیه به معنای سرعت انتقال بیت از محلی به محل دیگر است. به بیان دیگر نرخ بیت نشان میدهد که در مدت زمانی معینی چه مقدار اطلاعات از جایی به جای دیگر ارسال میشود. معمولاً نرخ بیت را با بیت بر ثانیه (bps) ، کیلوبیت بر ثانیه (kbps) یا مگابیت بر ثانیه (Mbps) اندازه میگیرند. برای بحث درمورد bitrate و baudrate باید در باره جزئیات دیتا ها یعنی هر کدام به واحدهای بنام المان تقسیم میشوند بحث کنیم حال المان چیست؟؟ المان دیتا همان بیت های صفر یک است و المان سیگنال دیجیتال همان پالس هایی با دامنه ی ولتاژ ثابت و فرکانس ثابت تعریف میشن، با توجه به این موضوع bitrate به نرخ انتقال المان دیتا بیت ها اطلاق میشود baudrate نرخ انتقال المان سیگنال؛، حال فرق این دو به تصویر زیر دقت کنید:
احتملا این سوال پیش میاد که در شکل بالا هر دوی این سیگنالها برابر هستند، بله درسته در حقیقت این دو مفهوم در کد بندی های مختلف از هم مجزا می شوند یعنی به ازای بیت صفر سطح ولتاژ معین و به ازای بیت 1 هم سطح ولتاژ این داده ها در کد بندی و سرعت انتقال باهم متفاوت هستند. در واقع baudrate دوبرابر bitrate است.
1- حالت های مختلف درگاه سریال 8051 را توضیح دهید و همچنین baudrate ایجاد شده در هر حالت را بیان کنید؟
ج: تراشه 8051 دارای چهار حالت یا مد کاری می باشد که توسط ثبات کنترل در رجیستر scon برنامه ریزی می شود بیت های sm1,sm0 قاب بندی داده ها را تعیین می کند این حالت ها نیز سرعت انتقال داده ها را از پورت سریال تراشه تحت تاثیر قرار میدهند بخاطر بیت هاب شروع و ختم و نوع داده 8 بیتی یا 7 بیتی – در حالت 1 مد سریال اجازه میدهد تا میزان باود متغیر بوده و توسط تایمر 1 از 8051 تنظیم می گردد در مد سریال یک برای هر کاراکتر 10 بیت ارسال میشود.
2- SMOD در کدام رجیستر از SFR ها قرار دارد؟ آیا بیت آدرس پذیر است؟
ج: این کنترلر در رجیستر PCON قرار دارد، اگر این بیت در حالت های 1 و 2 و 3 انتقال سری baudrate دوبرابر خواهد شد این ثبات در آدرس 87H قرار دارد خلاصه ثبات در جدول زیر بیان گردیده شده است
3- منابع وقفه در میکروکنترلر 8051 را نام ببرید و ترتیب اولویت وقفه ها را بنویسید؟
ج: منابع وقفه در 8051 شش تا هستند البته در واقع 5 وقفه برای کاربر وجود دارد عبارتند از: بازنشانی – دو وقفه برای تایمرها تایمر 0 و 1 – وقفه سخت افزاری INT0-1 – وقفه تبادل سریال داده
4- فرض کنید در رجیستر IP هر دو بیت TF0 و TF1یک شده اند. در صورتی که هر دو با هم فعال شوند چه اتفاقی رخ می دهد؟
ج: در این مورد ابتدا سرویس زیرروال وقفه برای اجرای زیرروال تایمر صفر می رود سپس بعد از اجرای زیر روال به بخش وقفه تایمر 1 خواهد رفت.
5- در صورتی که وقفه ای با اولویت کمتر در حالی رخ دهد که میکروکنترلر در حال اجرای وقفه با اولویت بالاتر باشد چه اتفاقی می افتد ؟
ج: در این حالت وقفه های همزمان فعال شوند درون لچ نگهداری می شوند سپس 8051 هر وقفه را باتوجه به اولویت های آورده شده در جدول بالا سرویس می دهد. در حقیقت همزمان هه را چک خواهد نمود.
محاسبات مقادیر بار شده در تایمر :
محاسبات مقادیر بار شده در تایمر :
آزمایش مدار بر روی بردبورد
توجه: اگر شما این پروژه را با زبانهای برنامه نویسی و یا اینکه تراشه های میکروکنترلری دیگری مورد نیاز داشته باشید، می توانید از طریق بخش سفارش پروژه اقدام نمایید.
برنامه اسمبلی برای 8051
نکته: آموزش طراحی و برنامه نویسی تراشه میکروکنترلر 8051 به زبان اسمبلی Assembl و توضیح خط به خط برنامه به همراه پروژه برای شما ارسال خواهد شد نمونه ای از بخش های این فایل راهنما در شکل ها آورده شده است:
راهنمای کامل و گزارشکار آماده و تایپ شده در Microsoft Office Word
(( سفارش پروژه ))
برای سفارش این برنامه با همین شکل و اجزاء و یا تغییر برنامه مورد نظر به دلخواه خود می توانید از روش های زیر اقدام نمائید، کد سفارش پروژه را ارسال کنید:
هزینه طراحی: SMS-> 0911 831 50 58
کد سفارش پروژه: 101p26
سفارش پروژه >>> Project-esisis.com/Contentبرای ارتباط با مدیر سایت از لینکهای زیر استفاده کنید
آدرس کانال سایت در تلگرام : www.telegram.me/Electronic_iran
آیدی جهت ارتباط در تلگرام: @Electronic_iran
تمام حقوق این وب سایت و مطالب آن متعلق به بزرگترین وب سایت آموزش الکترونیک می باشد و هرگونه کپی برداری از مطالب آن فقط با ذکر منبع مجاز است
Copyright © 2012 , project-esisis.com